Ha elkészül a TOLIMAN űrtávcső, akkor feltérképezhetővé válik az Alfa Centauri

Vizsgálódás indul az Alfa Centauri csillagrendszer felé – Megtalálhatják a Föld örökösét?

Szerző: Szaka Ádám - 2021.11.18.

Sokunkban felmerülhetett már, amikor az éjszakai égbolton a csillagokat bámultuk, hogy vajon mi lehet a határainkon túl? A tudósok egy új űrtávcső, a TOLIMAN elkészítésén dolgoznak, amely a hozzánk legközelebb álló csillaghalmazban, az Alfa Centauriban fog vizsgálódni.

Az Alfa Centauri rendszert vizsgálhatják az új űrtávcsővel

Nem csupán a képzelet szüleménye

Az Alfa Centauri csillagrendszer egy valóban létező rendszer, habár több fikció is kötődik hozzá, például a nagy sikert aratott, 2009-es Avatar film, melynek James Cameron volt a rendezője, az ezen csillaghalmazban található Pandora nevezetű planétán játszódik. Világunkhoz az Alfa Centauri helyezkedik el a legközelebb.

Egy új távcső, mellyel megnyílnak a lehetőségek

Űrtávcső építésének terveit hagyták jóvá a közelmúltban, s amennyiben az majd készenléti állapotban lesz, úgy a tudósok olyan bolygók után fognak vele kutatni, amelyek potenciálisan lakhatók lehetnek az emberiség számára. A vizsgálódásokat az Alfa Centauri rendszerre vonatkozóan teszik majd. Ezt a hírt közölte nemrégen az IFLScience. A Proxima Centauri vörös törpénél, ami ennek a halmaznak a C jelű tagja, azonosítottak korábban planétákat. Az Alfa Centauri azonban jobban hasonlít Napunkra, s annak A és B csillagjainál ezidáig nem sikerült exobolygókra akadni.

Útnak indulhat a TOLIMAN, hogy friss információkat szolgáltasson

A Sydney-i Egyetemen tevékenykedő Peter Tuthill, valamint a vele dolgozó egyének egy űrteleszkópot szeretnének konstruálni, ez az eszköz pedig képes volna a közel található, fényes kettős rendszerekben az exobolygókhoz vezető nyomok keresésére. A 2023. évben indulhat a TOLIMAN, ennek nagyszerű célpontokat szolgáltatnának a 4,3 fényévnyire fekvő Alfa Centauri A és B égitestek. 

A TOLIMAN nevének jelentése az arab nyelvből származik, ott így utalnak az Alfa Centaurira. A csillagok mozgásának elemzése lesz az űreszköz feladata, az általa összegyűjtött adatokból a szakértőknek lehetősége nyílik rá, hogy elemezhessék a lehetséges bolygók gravitációs hatásait.

Még távoli tervnek tűnik, ám, hogyha egyszer tényleg abba a helyzetbe kerül az emberiség, hogy nagy távokat tudjon megtenni az űrutazás által, úgy az egyik potenciális célpont minden bizonnyal az Alfa Centauri lesz. 

Létezik egy projekt Breaktrough Starshot elnevezéssel, ennek a keretein belül afféle vizsgálatok zajlanak, amelyek kimutathatják, hogyan lenne lehetséges a fentebb említett csillagrendszerbe űrszondákat kibocsátani. 

A mostani tudásunk arra enged következtetni, hogy az általunk ismert élethez vízre van szükség. Ez az anyag a csillagok körül csupán egy adott távolságban képes létezni, az égitestek felszínén. Ezt a területet nevezzük lakható zónának. Nem kizárt, hogy a TOLIMAN segítségével rábukkannak majd az Alfa Centauri A és B zónájában egy Föld-szerű planétára, ez bizony asztrobilógiai szempontból is csodálatos felfedezés, valamint izgalmas kutatási táptalaj volna a jövőben.  
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket