Így hangzik a világ legrégebbi dallama!

Így hangzik a világtörténelem első slágere - eljátszották az ősrégi kottákat!

Szerző: kvothe - 2020.04.20.

Gondolkodtál már azon, hogy vajon milyen lehetett a zene az emberiség hajnalán? Milyenek voltak az első rögzített hanglisták, amiket a mai szemmel kottának nézünk? Most megtalálták az eddigi legrégebbit, és el is játszották!

Így hangzik a világ legrégebbi dallama!

A zene egyidős az emberiséggel – ezt a mondást biztosan sokszor hallottuk már. Nehéz is lenne elképzelni az életünket zene nélkül. Sokak napjait reggeltől estig végigkísérik a különböző dallamok: a reggeli készülődésnél, munkába menet, az irodában, és hazafelé.

 

Valószínűleg az első emberek egyáltalán nem gondoltak arra, hogy valaha egyszer a zene sokak számára az életet is jelenti majd – nézzük csak meg azokat az előadókat, akik világsikerre és hírnévre tettek szert slágereikkel.

 

A zene – bár tényleg az ősidók óta létezik – körülbelül a XX. század eleje óta kezdett el sokszínűbbé válni. De gondolkodtál már azon, hogy milyenek lehettek az első dallamok?

 

Szíriában, Ras Shamrában találtak lá a jelenleg legrégebbinek vélt „kottákra”. A régészek babiloni agyagtáblákat fedeztek fel, melyek tartalma leginkább hangjelzésekre hasonlított. A táblák a hajdani Mezopotámiából származnak!

 

Négy részből álló „kőkotta”

 

A szakértők szerint körülbelül időszámításunk előtt 1400-1700 körül készülhettek, ami azt jelenti, hogy egy durván 3500 éves slágerre bukkantak a régészek. A tudomány jelen állása szerint ez a valaha fellelt legrégebbi zenei darab.

 

A kottákat meg is zenésítették! A következő oldalon hallhatjuk!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket