Milyen ajándékokat ne adjunk SOHA senkinek?

A „jószándékú, mégis alkalmatlan” ajándék

„A legjobb barátnőmtől egyszer pattanás elleni krémet kaptam” osztotta meg a 26 éves Jan. „Tudom, hogy csak figyelmes és segítőkész akart lenni, mivel pár nappal azelőtt beszéltünk a bőrproblémáimről. Mégis, ugyan ki tudna őszintén örülni egy csomag pattanáskrémnek a karácsonyfa alatt? Ahelyett, hogy négyszemközt adta volna nekem, mindenki előtt kellet kibontanom.”

 

Az „jószándékú, mégis alkalmatlan” ajándék általában akkor születik, ha az ajándékozónak hirtelen kimegy a fejéből az ajándékozott személye, és egy pillanatra megfeledkezik az empátiáról, ezáltal nem az ajándékozott szemszögéből gondolkodnak, hanem a sajátjukéból. Az ilyesfajta hibákat könnyű elkövetni az ünnepek alatti stressz és rohanás közepette.

 

 

A „passzív-agresszív” ajándék

A passzív-agresszív ajándék nem más, mint csomagolópapírba bújtatott ellenségeskedés. A „célozgató” ajándékok egyik különleges fajtájaként arra hivatott, hogy az ajándékozott egója ellen mintegy fegyverként működjön.

 

„Az ilyesfajta ajándékok tekintetében anyósom viszi a pálmát” – panaszkodott a 40 év körüli Theresa, aki könyvelőként dolgozik. „Egyik karácsonyra a férjemnek egy gyönyörű, vastag kasmírpulóvert adott, nekem pedig egy bögrét ”Scott felesége” felirattal. Természetesen nevetett, mikor kibontottam, és nem győzte mondani, hogy milyen remek tréfa volt, de szerintem csak meg akart bántani.”

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket