Ezért vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok!

 

Azzal kezdem általában, a teljesség igénye nélkül persze, hogy Jedlik Ányos 1861-ben feltalálta a dinamót, és hogy az első telefonközpontot már 1878-ban megalkotta Puskás Tivadar. Puskás? - kérdezi csaknem mindegyik. Igen, de nem, nem a focista. Ő később volt - mondom. Ő is nagy ember volt, vagy lehetett minden valószínűség szerint, de azért vannak komolyabban nagyobbak őnála. Itt van mindjárt a két szemmel használható távcső megalkotója, Petzvál József!

 

Hihetetlen, de még csak 1840-et írtunk ekkor. Sőt, ha még pár évvel korábbra megyünk, 1836-ba, megtudhatjuk, hogy a gyufát a világ Irinyi Jánosnak köszönheti. (Kicsi hümmögés hallatszik ilyenkor.) De nézzük csak tovább, kik is vannak még olyanok, akiknek a Föld nevű bolygó egész lakossága igen-igen sokat köszönhet. Például amivel ma a világban mindnyájan írunk, a golyóstollat 1938-ban Bíró László találta fel, s még szintén jóval a második világháború háború előtt, 1931-ben Szent-Györgyi Albert molekulárisan lemodellezte a C-vitamint. Aztán alig egy évvel később, 1932-ben, bejelentette az automata sebességváltó feltalálását ugyanaz a Bíró László, aki, mint már említettem, pár évvel később a golyóstollat is feltalálta. Autós témában mondjuk, már a Fordnál is beírta magát a történelemkönyvbe Galamb József 1908-ban, a T-modell megalkotásával, de igaz, ő ott is élt.

 

Fájdalmas - folytatom kíméletlenül a felsorolást-, de gondoltak arra, hogy ha Semmelweis Ignác, magyar orvos, az anyák megmentője, 1851-ben nem írja le az antiszeptikus ellátást a szülésnél, hányunknak nem lenne édesanyja, aki minket felnevelt volna? Aztán itt van az automata fényképezőgép, Mihály József találmánya 1938-ból, vagy 1940-ből a Neumann János által megalkotott számítógép... (Na, általában ez az első övön aluli ütésem. Különösen, hogy a Google ekkorra már be van állítva bizonyításra, a hitetlenkedők részére... Mert ezt senki nem tudja! Élvezem, a megnyúlt fejek látványát... Aztán nyomom tovább, ahogy a csövön kifér.) A következő oldalon folytatom!

 

Forrás: Naray Tamás facebook

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket