Így készül a tökéletes BBQ otthon-profi bbq tippek

Tippek BBQ-hoz

Szerezz megfelelő eszközöket

Mindenkivel megesett már, hogy egy darab hús becsúszott a rácsok közé, vagy megpörkölte a kezét, amikor egy forró helyre nyúlt, megfelelő védőfelszerelés nélkül. Szerezz tehát magadnak egy jó grillrácsot, egy pár jól szigetelő sütőkesztyűt, és persze egy jó konyhai fogót, ami nélkül el sem érdemes kezdeni egy BBQ sütögetést!

 

Használj saját hamburgerhúst

A házi hamburgerek a legjobbak. Még ha csak sót, borsot, és minőségi húst használsz hozzájuk, jobbak lesznek, mint bármi előre el készített, amit a boltban veszel le a polcról.

 

Vásárolj egy adag zsíros darált húst, vagy kérj egy kis darált hasaalját, vagy tarját, amikből lédús ízletes hamburgereket készíthetsz magadnak. Hogy milyenre sütöd ezt a húst, az persze már ízlés kérdése.

Próbáld ki a hal BBQ-t

Az embereknek ritkán jut eszébe halat BBQ-zni, pedig elképesztően finom tud lenni. A füst és a halhús tökéletesen passzolnak egymáshoz – elég csak a füstölt lazacra gondolni. Szóval szerezz egy kis lazacot, vagy akár pisztrángot, dobj fel néhány szelet burgonyát, és mehet a menet!

Ha szeretnéd extrábbá varázsolni halas BBQ-dat, akkor vágj fel egy halat, távolíts el a belsőségeit, és tömd meg egy kis citrommal, kaporral, illetve borssal.

 

Pácolj úgy, mintha nem létezne a holnap

A pácolási instrukciók általában azt javasolják, hogy órákon át, lehetőleg egész éjszaka hagyjuk pácolódni a húsokat. BBQ-zás esetén nyugodtan duplázd meg ezt az időtartamot, hogy a füst ne nyomja el teljesen a pác ízét sütéskor.

 

Sőt, érdemes mindemellett meghagyni a páclevet, és sütés közben 10 percenként átkenni vele a húsokat és a halakat. Ez egyrészt lédússá varázsolja majd a húsokat, segít megőrizni a füstös ízüket, és rájuk is karamellizálódik majd.

 

Óvatosan a zöldségekkel

A jól meggrillezett zöldségeket még azok is szívesen fogyasztják, akik nyersen ki nem állhatják őket. Néhány jól megbarbecue-zott zöldség épp olyan finom lehet, mint a húsok, amik mellé készültek – persze csak ha nem rontod el őket.

 

A cél az, hogy a kész zöldségeken látszódjon a grillrács odaégett mintája – ilyenkor tökéletesek. Vágd tehát őket vékonyra, és mehetnek rögtön a forró rácsra – nem kell rájuk sem olaj, sem fűszer. Ha bármi ízesítést szeretnél hozzájuk adni, azt utólag egy kis olívaolaj és ecet használatával megteheted.

 

Ne felejtsd el a köreteket

Ha egy teljes BBQ menüt szeretnél készíteni, akkor köretekre is szükséged lesz. A burgonyasaláta egy klasszikus választás, de grillezhetsz egész cső kukoricákat is (ne felejtsd el forgatni őket), de a kuszkusz is remekül illik sok BBQ-hoz.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket