Találmányok, amik megváltoztatták a civlizáció alakulását

Ezek az eszközök elengedhetetlenek a mai társadalmunk fennállásához

A papírpénz

A történelem folyamán a pénznek már rengeteg megfelelője létezett. Egy időben jószágokban, haszonállatokban, vagy cserélhető tárgyakban mérték, lehettek azok emberi fogyasztásra alkalmasak vagy alkalmatlanok, ám a nemesfémekből vert érmék is ebbe a kategóriába tartoztak. Azonban a nemesfémekhez csupán korlátozott számban lehetett hozzájutni, hiszen a bányák kiapadhattak. Őket helyettesítette legelőször a váltó. Ezek az eszközök a bankokkal szembeni írásos követelések feladatát látták el, az említett bank pedig ígéretet tett rá, miszerint a váltót bármikor átváltja fémpénzre, természetesen azzal egyenértékűen. A pénz fizikailag könnyebb, és egyszerűbben is előállítható elképzelése a Han-dinasztiából származik, az ókori Kínából. Az európai népekhez ez az ötlet először a 13. századra jutott el, s általa a világgazdaság hatalmasat lendült előre. Így jöhetett létre az a fajta pénzpiac, valamint gazdasági helyzet, mely jelenleg életünk részét képezi. 

Az eke 

Ez a találmány egy olyan innováció, ami óriási változást hozott az emberiség életébe. Nélküle a földművelés szinte elképzelhetetlen, megkönnyítette az emberek munkáját, nem olyan hatalmas mértékben szorultak rá többé a vadászatra, a halászatra, a gyűjtögető éltmód viszontagságokkal teli lefolytatására. Az élelmiszertermelés általa túlszárnyalta azt a szintet, mely csupán az életben maradáshoz szükségeltetett. A megamaradt felesleg beindíthatta a kereskedelmet, az emberek már más foglalkozási irányokba fejlődhettek, így jöttek létre például a különböző szakmák. Az anyagok tárolási lehetősége ösztönözte az emberiséget arra, hogy a számok rendszerét kialakítsák, sőt ehhez köthető magának az írott nyelvnek a megjelenése. A lakosság összegyűlése, azzal a céllal, hogy a kereskedelmi szolgáltatásokból részt nyerhessenek, a tömeges letelepedést is eredményezte, ebből kifolyólag jelenhettek meg a városok.

 A kommunikációs tárgyak 

Ebben az értelemben vehetjük például a televízió, a telefon, és a telegráf létrejöttét. Ezek az eszközök egytől-egyig az információáramlás elengedhetetlen közvetítőivé váltak, s általuk nőhette az ki magát a globális szintre. Az első ilyen találmány Samuel Morse nevéhez köthető, aki az amerikai Massachusetts államban született, a 18. század végén, 1791-ben. Ő találta fel a telegráfot, ennek a tárgynak az volt a sajátossága, miszerint elektromos jelek nagy távolságba történő közvetítésre volt alkalmas. Ebből a kommunikációs vívmányból született később, a 19. században a telefon szerkezete, Alexander Graham Bell, skót származású, de amerikai születésű fizikusnak hála. A televíziók és a rádiók működtetéséhez azonban már az elektromágneses hullámokat alkalmazzuk, így a kommunikáció lehetővé vált számunkra az egész bolygón. Ennek köszönhetően az információ áramlása olyan gyorsaságra tett szert, amiről korábban talán álmodni sem mert volna az emberiség. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket