Találmányok, amik megváltoztatták a civlizáció alakulását

Érdekesség öt technológiai vívmányról, melyek nélkül a civilizációnk fejlődése más irányt vett volna

Szerző: Szaka Ádám - 2021.10.14.

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lenne az életünk, hogyha bizonyos tárgyak sosem jöttek volna létre? Az alább felsorolt öt eszköz feltalálása nélkül bizonyosan másképp alalkult volna a civilizálódásunk. 

Ezek az eszközök elengedhetetlenek a mai társadalmunk fennállásához

Az elektromos áramhálózat és a villanykörte: 

Habár az elektromos áram létezésével a fizikát tanulmányozó tudósok már korábban tisztában lehettek, a villanykörte volt az a találmány, amely az elterjedését lehetővé tette a közéletben. Az 1870-es években több olyan feltaláló szellemiségű ember élt, akik a villany megvalósításán kísérleteztek, habár manapság a köztudatban ezt leginkább Thomas Edison nevéhez fűzik. Joseph Swan, aki egy angliai származású fizikus volt, szintén ezen ügyködött. Sikeres munkájának gyümölcsét meg is osztotta Edison-nal, kettejük közreműködésével jöhetett létre, 1883-ban, az Edison and Swan Electric Light Company elnevezésű vállalat. A villanykörte működési elve az, hogy a magas ellenállású dróton keresztülvezeti az elektromos áramot, így a drót izzani kezd, a benne felhalmozódott energia pedig fénnyé és hővé alakul át. Az elektromosság nem csupán a sötétben történő közlekedést forradalmasította, elvégre a gázlámpák ekkoriban már beborították fénnyel városokat, de az infrastruktúra kiépüléséhez hasonlóképpen hozzájárult, ez pedig hatalmas előrelépésként fogható fel az emberiség fejlődésében. Manapság a bolygónk számos pontján, valamint életünk számos területén megjelennek az elektronikával egybekötött eszközök, megszokott, és mindennapos létezésünk aligha volna kivitelezhető a hiányukban. 

A nyomtatás 

A nyomtatás atyja Johannes Gutenberg, aki az 1400-as évek első éveiben született, az akkori Német-római Birodalom területén. Ő nem teljes mértékben magától jött rá a nyomtatás fortélyaira, hanem a 11. század idejében, a kínaiak által már alkalmazott technikán dolgozott tovább, s vitte bele saját ötletét. A nyomópréshez társította azt a fajta lassú nyomtatást, amely fabetűkkel történt akkortájt. A présnek a szerepe eredetileg a borászatban jelent meg, viszont a papírra történő nyomtatást is forradalmasította, hiszen a folyamatot sokkal kevesebb időre csökkentették általa. A papírgyártásban, valamint a tinta előállításban történő technológia előrehaladás révén, a nyomtatás tömeges jelenséggé vált. Így terjedhettek el Európa szerte a könyvek, az olvasás már nem csupán a tehetősek számára lett elérhető. Nem hiába mondják, hogy a tudás hatalom, ennek a tudásnak pedig óriási részét a könyvekből merítjük a mai napig is. 

Nem sejtetted volna, hogy ezek a ma már átlagosnak számító tárgyak ilyen nagy behatással voltak a civilizációnk fejlődésére? Lapozz a következő oldalra cikkünk folytatásához, ugyanis a listánk még nem ért véget!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket