notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Találmányok, amik megváltoztatták a civlizáció alakulását

hirdetes

Érdekesség öt technológiai vívmányról, melyek nélkül a civilizációnk fejlődése más irányt vett volna

Szaka Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lenne az életünk, hogyha bizonyos tárgyak sosem jöttek volna létre? Az alább felsorolt öt eszköz feltalálása nélkül bizonyosan másképp alalkult volna a civilizálódásunk. 

Ezek az eszközök elengedhetetlenek a mai társadalmunk fennállásához

Az elektromos áramhálózat és a villanykörte: 

Habár az elektromos áram létezésével a fizikát tanulmányozó tudósok már korábban tisztában lehettek, a villanykörte volt az a találmány, amely az elterjedését lehetővé tette a közéletben. Az 1870-es években több olyan feltaláló szellemiségű ember élt, akik a villany megvalósításán kísérleteztek, habár manapság a köztudatban ezt leginkább Thomas Edison nevéhez fűzik. Joseph Swan, aki egy angliai származású fizikus volt, szintén ezen ügyködött. Sikeres munkájának gyümölcsét meg is osztotta Edison-nal, kettejük közreműködésével jöhetett létre, 1883-ban, az Edison and Swan Electric Light Company elnevezésű vállalat. A villanykörte működési elve az, hogy a magas ellenállású dróton keresztülvezeti az elektromos áramot, így a drót izzani kezd, a benne felhalmozódott energia pedig fénnyé és hővé alakul át. Az elektromosság nem csupán a sötétben történő közlekedést forradalmasította, elvégre a gázlámpák ekkoriban már beborították fénnyel városokat, de az infrastruktúra kiépüléséhez hasonlóképpen hozzájárult, ez pedig hatalmas előrelépésként fogható fel az emberiség fejlődésében. Manapság a bolygónk számos pontján, valamint életünk számos területén megjelennek az elektronikával egybekötött eszközök, megszokott, és mindennapos létezésünk aligha volna kivitelezhető a hiányukban. 

hirdetes

A nyomtatás 

hirdetes

A nyomtatás atyja Johannes Gutenberg, aki az 1400-as évek első éveiben született, az akkori Német-római Birodalom területén. Ő nem teljes mértékben magától jött rá a nyomtatás fortélyaira, hanem a 11. század idejében, a kínaiak által már alkalmazott technikán dolgozott tovább, s vitte bele saját ötletét. A nyomópréshez társította azt a fajta lassú nyomtatást, amely fabetűkkel történt akkortájt. A présnek a szerepe eredetileg a borászatban jelent meg, viszont a papírra történő nyomtatást is forradalmasította, hiszen a folyamatot sokkal kevesebb időre csökkentették általa. A papírgyártásban, valamint a tinta előállításban történő technológia előrehaladás révén, a nyomtatás tömeges jelenséggé vált. Így terjedhettek el Európa szerte a könyvek, az olvasás már nem csupán a tehetősek számára lett elérhető. Nem hiába mondják, hogy a tudás hatalom, ennek a tudásnak pedig óriási részét a könyvekből merítjük a mai napig is. 

Nem sejtetted volna, hogy ezek a ma már átlagosnak számító tárgyak ilyen nagy behatással voltak a civilizációnk fejlődésére? Lapozz a következő oldalra cikkünk folytatásához, ugyanis a listánk még nem ért véget!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Nőnap

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917... Tovább

Csapatépítő tréning helyszín

Az, hogy milyen a tökéletes csapatépítő tréning helyszín nagyban függ attól, hogy mik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Lenyűgöző technika Technika Világunk